Får du den der følelse af at være stærkere, når du løber? En følelse af at kunne være mere dig selv og være mere kvindelig? Så skal du prøve at deltage i et kvindeløb og opleve den følelse i tusindfold.

 

Til kvindeløb er det kun kvinder, som må deltage. Rent biologisk set har kvinder ikke de samme vilkår for at kunne løbe lige så hurtigt som mænd kan, og derfor kan det være rigtig rart at opleve et løb, hvor det kun er kvinder du løber med og mod.

 

Kvindeløbene her i Danmark handler i lige så høj grad om at føle sig ligeværdige og empowered, som det er et løb, hvor de andre løbere er konkurrenter. Derfor er kvindeløbene oftest ualmindeligt hyggelige at deltage i. Der er god stemning, og alle bakker hinanden op.

 

Har du aldrig løbet et kvindeløb, er her en oversigt over de største i Danmark, og tips og tricks til at gennemføre.

 

ALT for damernes kvindeløb

ALT for damernes kvindeløb er et af de kvindeløb med allerflest deltagende. Det var det første af sin slags og blev første gang afviklet i 1981. Så når nogen referer til ”Kvindeløbet” menes som regel det som ALT for damerne arrangerer.

 

Det finder som udgangspunkt sted i 5 byer rundt omkring i Danmark, i København, Aarhus, Aalborg, Odense og Fredericia. Alle løbene afvikles på forskellige dage i juni.

 

Kvindeløbet byder på distancer på 5 km, 10 km, 15 km eller et 5 km walk. Føler du dig ikke i form til at gennemføre et løb endnu, har du altså stadig mulighed for at deltage i hyggen.

 

Feminaløbet

I 1999 kom endnu et kvindeløb til, nemlig Feminaløbet, også arrangeret af et magasin rettet til kvinder. I 2018 er Feminaløbet i 8 byer, og det løber af stablen i maj-juni.

 

Til Feminaløbet kan du løbe 5 km, 10 km eller vælge en 5 km gåtur. Der er altså plads til alle og fokus ligger på god energi, glæde og hygge.

 

 

Andre kvindeløb

Rundt omkring i landets løbeklubber afvikles der også mindre og mindst lige så hyggelige kvindeløb. Så bor du ikke i nærheden af en af de store byer, er det bare med at forhøre dig i lokalområdet.

 

I Hillerød og Roskilde findes for eksempel Smuk Kvindeløb, som løbes i september. Her kan du regne med den smukkeste løberute.

 

I København findes løbet CPH Wo/men’s race. Det er et kombineret kvinde- og mandeløb, hvor kønnene løber opdelt på forskellige tidspunkter. Det foregår i Fælledparken i juni og du kan både løbe 5 og 10 km eller gå 5 km i de skønne omgivelser.

 

 

Sådan forbereder du dig op til et løb

Alt afhængig af, om du er en garvet løber med mange motionsløb på bagen, eller du er nybegynder og drømmer om at kunne gennemføre et løb, så kan der være en anelse angst involveret i at træne op til et løb.

 

Har du prøvet det før, er der ikke meget at bekymre sig for, men måske ønsker du at forberede din tid, og det kan også være en stressfaktor.

 

Er du tilmeldt dit allerførste løb, om så det er et løb kun for kvinder eller ej, skal du også bare tage det helt afslappet med træningen. Sørg for at have et godt træningsprogram stykket sammen, gerne på 8-12 uger, så du er sikker på at komme i god form op til løbet.

 

Udformningen afhænger selvfølgelig af din nuværende form, hvor langt du skal løbe, og hvilke ambitioner du har om sluttid.

 

Du kan finde inspiration til et træningsprogram på nettet. Hjemmesiderne for kvindeløbene har også som regel et foreslået træningsprogram, du kan bruge. Prøv at kombinér forskellige typer af løbetræning, så du løber workouts baseret på interval, speed, tempo og langdistance.

 

For at undgå skader er det desuden vigtigt, at du ikke øger din ugentlige træningsmængde med mere end 10% fra uge til uge.

 

De sidste uger op til løbet

Når du skal løbe de relativt korte distancer på mellem 5 og 15 kilometer, kan det give en rigtig god tryghedsfornemmelse at kunne gennemføre distancen før selve løbet.

 

Prøv derfor 3 uger inden løbet at gennemføre løbsdistancen. Skal du løbe 5 eller 10 km, er det også en god ide at løbe længere end det som en del af træningen. Her er det effektivt at sørge for at løbe samme tempo, som du vil løbe på selve dagen. Hvis det føles for let eller for svært kan du på den måde også justere dine forventninger.

 

Du kan med fordel lade som om det faktisk er det rigtige løb, så du står op til den tid, du vil gøre på løbsdagen og spiser den samme morgenmad. Det kan give dig en ro i kroppen omkring at gennemføre løbet, da situationen vil føles mere vant.

 

I den sidste uge op til løbet er der ikke meget du kan nå at gøre for at forbedre din form. Løb derfor nogle afslappede ture og træn mindre. Det er vigtigt, at du husker at sove rigeligt, spise sundt og restituere.

 

Tips og tricks til selve løbet

 

På selve dagen for løbet, er det helt vildt vigtigt, at du har din mentalitet med. Vær positiv, engagér dig og nyd følelsen i kroppen af at løbe. Du har trænet for det her!

 

Lige inden løbet er det essentielt, at du varmer op, også selvom du skal ud på en 10 eller 15 kilometer – der er absolut ingen grund til at blive skadet.

 

Til store løb er der som regel også en eller anden form for fællesopvarmning, hvor man laver diverse øvelser, hvis du ikke har lyst til at løbe mere end nødvendigt.

 

Det er vigtigt, at du inden løbet går i gang ikke spiser eller drikker noget du ikke er vant til at spise og drikke. Hold dig for mavens skyld gerne fra mælkeprodukter og drik en kop kaffe – hvis du er vant til det.

 

Ellers er det bare af sted! Nyd nu den gode stemning og følelsen af fællesskab, som du får fra de andre dejlige kvinder, som du løber side om side med.