gg123

Løb er en fantastisk træningsform, som naturligvis er sund for kroppen, men rent mentalt kan det også være helt fantastisk, da løb ofte tillader os at komme ud i den friske luft og naturen. Der er dermed super gode fordele at hente ved at begynde at løbe. Dog er der en række ting, som du skal være opmærksom på, når du begynder at løbe, sådan at du ikke ender med uheldige skader.

Hvis du gerne vil i gang med at løbe, så læs med herunder, hvor du får tre gode råd til, hvordan du starter ordentligt op og undgår skader ved løb.

1. Vær opmærksom på din krops respons

Når du ikke er vant til at løbe, så er det vigtigt at du starter roligt ud og bygger gradvist op. Hvis du starter for hårdt ud, så vil du sandsynligvis blot få ondt. Det betyder også at du ikke bør løbe så langt eller hurtigt du kan fra start.

Du kan i starten med fordel være opmærksom på, hvordan din krop reagerer på løbetræningen. Begynder du for eksempel at få ondt i dine fødder, knæ eller hofte, så kan det være en indikation på, at du løber mere end din krop kan tolerere lige nu, hvormed du bør skrue ned for intensiteten (tempoet) eller distancen, du løber.

mand der springer

2. Løbetræning tager tid

Mange mennesker har et indtryk af, at så længe du bare har konditionen til det, så kan du løbe så langt, du vil. Det er dog langt fra sandt. Reelt set tager det nemlig et stykke tid – faktisk ofte flere måneder – for kroppen at kunne tolerere intenst løb flere gange om ugen.

Selve konditionen bliver hurtigt bedre, men senerne og leddene er længere tid om at tilpasse sig. Kombineret med at mange starter alt for hårdt ud, oplever mange nybegyndere i løb desværre udfordringer med skader, da de har konditionen til at presse dem selv til en sådan grad, hvor resten af kroppen ikke kan følge med – og så øges risikoen for at du får ondt.

Du kan styrke dine muskler, led og sener ved hjælp af styrketræning. Hos Maxer kan du læse meget mere om, hvordan du bedst muligt får styrket din krop, hvilket er rigtig godt i kombination med løb.

3. Start langsommere end du tror

Da din krop ikke er vant til løb i starten, så er det en god idé at starte roligere ud end du selv forventer. Skift mellem at løbe og gå – og hav overskud når du er færdig med træningen. Uanset hvor gode dine løbesko er (og nej, du behøver ikke en løbetest), så er løb hårdt for din krop, når du ikke er vant til det. Du kan med fordel løbe på forskellige underlag, da det giver variation i belastningen på din krop. Ingen underlag er dog farlige at løbe på.

Ligeledes bør du holde farten nede i starten, så dine utrænede ankler, ben, hofte og ryg får mulighed for at opbygge styrke og udholdenhed over tid. En god tommelfingerregel er, at du til at begynde med ikke bør løbe hurtigere, end at du kan holde en samtale kørende imens.

Er du overvægtigt, så kan det ligeledes være en god idé at starte med at gå gradvist længere ture de første par måneder inden du begynder at løbe. På denne måde får du opbygget kapacitet nok til, at du kan begynde at løbe, uden gener.